Column Ambro: de zomer voorbij

ingevoerd op 20-8-2014

Witte schuimkoppen op de beukende golven die de Pettemer kust teisteren. De vlaggen strak gespannen aan de masten en slechts sporadisch wat mensen die diep in de jas gedoken het strand betreden. Acht kitesurfers, drie windsurfers en één golfsurfer die de elementen trotseren. Aan het eind van de dag komt er nog een, ogenschijnlijk verliefd, stelletje dat het afgekondigde zwemverbod negeert en uit zee geroepen wordt door de strandwacht.



Dit was het resultaat van een dagje als vrijwilliger op de reddingsbrigadepost van Petten afgelopen zondag. Gelukkig voor de mannen en vrouwen die de hele zomer het strand bewaken is het weer wel beter geweest deze zomer. Goede temperaturen en over het algemeen voldoende toeristen hebben het tot een mooi zomerseizoen gemaakt.



De preventieve maatregelen, alerte mensen op de post en wellicht een beetje geluk hebben er voor gezorgd dat er geen heel vervelende dingen zijn gebeurt op het strand en in de zee van Petten. Wel is er assistentie verleend bij het noodlottig ongeval in Dirkshorn.

Op het strand zijn altijd wel de gebruikelijke kwallenbeten, schaaf- en snijwonden te behandelen. Daarnaast wordt er gezorgd voor een afgebakend zwemvak en wordt er veelvuldig patrouille gelopen om kort op mogelijke problemen te zitten.
Voor echt reddend optreden zijn de brigademensen al vanaf jonge leeftijd opgeleid maar het uitvoeren ervan doen zij nog altijd het liefst in oefensituaties.



De kranten hebben deze zomer meer dan ooit vol gestaan met waarschuwingen over de gevaren van de zee. Helaas waren er langs de kust en in binnenwateren toch weer een aantal slachtoffers te betreuren.
Reddingsbrigades blijken en blijven dus heel hard nodig. Met een gedreven achterban van vrijwilligers worden de opleidingen tot strandwacht verzorgd zodat iedereen met een veilig gevoel van de zee kan genieten.



De zomer lijkt nu voorbij maar wie weet volgt er nog een mooie nazomer. Als je de komende weken (of volgende zomer) nog eens op het strand bent, bedenk je dan weer eens dat veiligheid in zee geen vanzelfsprekendheid is. Een vriendelijk woord van dank naar de mensen van de Reddingsbrigade wordt gewaardeerd!


AMBRO VAN STRATEN